Pierwszy posiłek w ciągu dnia i produkty, które warto do niego wykorzystać
Zastanawiasz się, jak zmienić swoje podejście do jedzenia śniadań! Wiesz, że jest to niezwykle ważny posiłek w ciągu dnia i wiesz nawet, jakie przynosi korzyści zdrowotne, a do tego siłę i energię. Wiesz również, że zdrowy i zbilansowany posiłek poprawia samopoczucie i ogólny wygląd. Dlatego Twoja świadomość pomoże Ci w zmianach niechcianych zachowań. Nie pospieszaj się, wszystko potrzebuje swojego czasu, a z pewnością Ci się uda jadać zdrowe śniadania!
Czy śniadanie jest najważniejszym daniem w trakcie dnia?
Nie każdy podoła obudzić się skoro świt i od razu zacząć jeść cokolwiek. W szczególności, kiedy nasz dzień rozpoczyna się wcześnie rano i faktycznie zależy nam na oszczędności czasu, aby zdążyć ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą możemy niczego nie zjeść.
W tym miejscu pomocne może okazać się parę rzeczy, o jakich powinno się pamiętać:
- poświęć dosłownie parę minut na rozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy parę zasadniczych ćwiczeń
- rozpocznij od małych porcji, np. kanapki z wyśmienitą pastą oraz warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, by aktywować żołądek do pracy
- przygotowanie określonego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzić, na przykład naleśniki, twarożek, pokrojone w paseczki warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz zjeść w większym spokoju jedzenie
- umilić sobie czas spożywania śniadania, włączyć ukochaną muzykę lub program, poczytać w międzyczasie atrakcyjny artykuł lub poprzeglądać strony ukochanych sklepów online – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym zwyczajem, a nie męczącą koniecznością.
Czy na śniadanie warto jeść produkty z błonnikiem?
Śniadaniem niewątpliwie również można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednak z całą pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym oraz zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po przespanej nocy, tak jak my, dopiero zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozgrzać i postawmy na lekkie oraz pożywne śniadanie.
Z samego rana w większości wypadków lepiej unikać:
- białego pszennego pieczywa
- słodkich płatków do mleka
- słodkich jogurtów
- tłustych wędlin i mięs
- niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku
Zdecydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie
- orzechy
- owoce sezonowe
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
- warzywa – w każdej postaci
- chude wędliny, jaja, ryby
- soki warzywne oraz owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie)
Jak śniadanie wpływa na samopoczucie?
Wspierająca dieta, bogata w różnorodne warzywa i owoce z pewnością jest korzystna na zdrowie, samopoczucie i dużą energię. Są niezliczone dowody na to, że dobrze zbilansowane posiłki wpływają fenomenalnie na zahamowanie chorób cywilizacyjnych takich, jak otyłość, miażdżyca czy cukrzyca oraz sprawiają, że człowiek jest energetyczny i zadowolony ze swojego funkcjonowania na co dzień, co wpływa rewelacyjnie na psychikę!