Jak umyć lodówkę szybko i skutecznie?
W czasie, gdy spojrzymy na naszą kuchnię, to szybko dostrzeżemy, że lodówka jest najczęściej używanym sprzętem AGD. Pomimo tej wiedzy, nie sprzątamy jej dostatecznie często, aby była czysta, schludna i pachnąca. Zastanówmy się jednak nad tym, co się stanie, jeśli się tym nie zajmiemy? Z czasem zacznie powstawać pleśń, plamy, jedzenie będzie się szybciej psuło, a po otwarciu będą się wydobywać z wnętrza lodówki brzydkie zapachy. Poniżej przedstawiamy prawidłowy proces mycia lodówki! Zapraszamy.
O czym warto pamiętać, gdy porządkujemy lodówkę?
Zaczynając, nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla tego typu czynności są względy bezpieczeństwa. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie zużytkowanie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces porządkowania. Kiedy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od gniazda zasilającego, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a później pozostaw otwarte drzwiczki.
Wyjęte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz i dokładnie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła oraz sody oczyszczonej bądź octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz i przetrzyj do sucha. Po skończeniu odczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po sumiennym umyciu możesz zacząć umieszczanie w lodówce żywności. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeżeli chcesz w niej pozostawić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą sprawiać, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, żeby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią czy też przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed wysychaniem oraz będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Czas na odmrażanie lodówki!
Raz na jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie używaj w tym celu żadnych środków chemicznych, jak również nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj też umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to doskonała okazja, żeby równocześnie starannie wyczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się jako woda w zbiorniku na dole. Należy pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi materiałem nasączonym gliceryną.
Ważne jest, że również lodówki wyposażone w systemy No Frost powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj, tylko aby lód topniał bez Twojego udziału.
Jak poradzić sobie z uporczywymi zapachami w lodówce?
Zdarza się, że nasza lodówka jest przesiąknięta nieprzyjemnym zapachem. Co można w tej sytuacji zrobić? Na szczęście są na to domowe sposoby! Przekrój cytrynę na pół i wstaw ją do lodówki. Innym sposobem jest wsypanie proszku do pieczenia w małe naczynie i włożenie go do lodówki, przy czym powinno się go wymieniać mniej więcej co dwa tygodnie. Trzecim sposobem jest wstawienie do środka świeżo zaparzonej kawy, zaraz po tym, jak umyjesz lodówkę!